Hedeture er bare et af symptomerne, som man kan opleve i overgangsalderen og de kan være meget belastende. De kan vare i få minutter eller længere tid. Man kan også opleve dem ret forskelligt. Nogle kan blive våde af sved, andre føler kun varme/blussen. Nogle kvinder får hedeture på bestemte tidspunkter af døgnet, hos andre er der ikke rigtigt noget mønster. Man kan opleve svimmelhed, en følelse af svaghed, hjertebanken, hovedpine og bagefter kulde.
Hvorfor får man hedeture?
Det vides ikke helt nøjagtigt.Hedeture og nattesved er lidt af et medicinsk mysterium. Man ved noget, men man ved endnu ikke fuldstændigt, hvordan det hænger sammen. Det er komplekst.
Jeg vil fortælle lidt om de forskellige forklaringer.
Hormonpåvirkning
Traditionelt har hedeture været forklaret som en konsekvens af lavt østrogen. Hedeture ses i høj grad hos kvinder med lavt østrogen, men ses faktisk også hos kvinder med højt østrogen og svingende østrogen. Så den teori holder ikke helt. Andre hormoner som progesteron, kortisol, FSH, LH menes også at kunne spille en rolle ved hedeture.
Stresshormoner
Nogle teorier forklarer hedeture med, at de svingende kønshormoner udløser norepinephrine, et stresshormon i hjernen sammen med andre stresshormoner. Norepinephrine indsnævrer udvalget af temperaturer, hvor vi føler os godt tilpas (en komfortabel termoneutral zone). Vi bliver for varme, når det kun er lidt varmt og for kolde, når det bare er lidt koldt.
Hypothalamus ude af kurs
Når kvinders ovarier ikke længere responderer på FSH og LH signaler (hos kvinder stimulerer FSH modningen af æggestokkens ægceller, mens LH bevirker ægløsning efterfulgt af dannelse af progesteron), kan hormonsystemet gå i kludder. Hypothalamus begynder at ’råbe’ for at få hypofysen til at fortælle ovarierne, at der skal produceres en ægløsning. Ovarierne reagerer i overgangsalderen ikke længere på dette, sandsynligvis fordi der ikke er flere æg.
Den overaktivitet, der foregår i hypothalamus og hypofysens signaler menes at påvirke andre steder i hjernen, nogle neuroner i hypothalamus, der kontrollerer kapillærudvidelse og svedtendens.
En teori handler om, at der sker en reaktion i hypothalamus (en del af hjernen, der kontrollerer vitale
funktioner, og som også fungerer som omstilling mellem det centrale nervesystem og hormonsignaler), så den tror, at kroppen er for varm. For at køle kroppen ned, føres varmen i blodet ud til huden (hvor de varmefølsomme nerver kan mærke det) og dette giver en ubekvem følelse af varme, som mange kvinder oplever. Det bliver til en hedetur. Når du får hedetur, bliver din hud varm og du kan se huden rødme. Det er kroppens forsøg på at slippe af med varmen, ligesom når du sveder.
Forskere har også haft kig på en gruppe hjerneceller, kaldet KNDy
neuroner, som en sandsynlige årsag til hedeture. KNDy neuroner er
placeret i hypothalamus, Hedeture kan være et tegn på hyper-
aktivitet af disse neuroner. Neuronerne kommunikerer med
termoregulerende centre i hjernen, og der kan opstå en ukontrolleret
signalaktivitet og der sendes uhensigtsmæssige meddelelser til kroppen,
om at den er for varm og der skal frigives varme.
Øget aktivitet i hjernestammen
Der er også en teori om øget aktivitet i hjernestammen. Forskere har lavet fMR skanninger og målt øget aktivitet i hjernestammen før kvinder oplevede en hedetur.
Ubalancer i det autonome nervesystem
I det autonome nervesystem har vi det sympatiske og det parasympatiske nervesystem. Det er ubevidste funktioner i kroppen. Når det sympatiske dominerer, bliver vi stressede, når det parasympatiske dominerer er vi i mere rolige.
Det parasympatiske nervesystem virker ikke så godt under en hedetur, har nogle forskere opdaget. Måske er det en af forklaringer på, at man kan få hjertebanken, blive svimmel, svede og koldsvede.
Teorier fra det indiske sundhedssystem ayur veda
Ayur vedisk synspunkt på hedeture: 'Når kanalerne i vore kroppe er stoppet til, ophobes varme fra kroppens metaboliske processer. Det føles som en hedetur. Hvis man har radiatoren kørende med døre og vinduer lukkede, så ophobes varmen i vores stue. For at dæmpe varmen, må man skrue ned for radiatoren, men også åbne vinduer og døre, så varmen kan komme ud.' Der arbejder meget med at rense kroppen for affaldsstoffer og løser mange helbredsproblemer den vej.
Hvad kan udløse/forværre hedeture?
Det er meget forskelligt fra kvinde til kvinde, men der er nogle faktorer, som går igen.
Stress
Alkohol
Kaffe
Sukker
Visse krydderier
Varme omgivelser
Rygning – rygning øger tendensen til hedeture i overgangsalderen, også hvis man tidligere har røget. Kvinder der ikke har røget i 5 år før overgangsalderen har lavere tendens til hedeture.
Fordøjelsesproblemer - Det menes, at skyldes den tætte forbindelse neurologiske forbindelse, der er mellem tarm og hjerne.
Medicin kan udløse hedeture.
Hedeture bliver generelt værre, når vi føler stress, når vi er overvægtige, hvis vi spiser uregelmæssigt og hvis vi ryger.
Andre årsager, som kan udløse hedeture: forskellige sygdomme, som stofskiftelidelser og visse cancerformer.
Hvad kan man gøre?
Det er individuelt, hvad, der virker på hvem, men der er nogle generelle retningslinier,
som man kan forsøge sig med.
Regelmæssige måltider.
Spise kost, der indeholder phytoøstrogener, middelhavskost er generelt
udmærket for de fleste. Det er vigtigt at holde blodsukkeret stabilt og undgå de
Urter, homøopati mv. Det er ikke ens, hvad der virker på forskellige kvinder.
Min erfaring er, at hvis de almindelige naturlige løsninger til de hormonelle ubalancer ikke virker, så kan der være hjælp at hente i at
arbejde på bedre balance i det autonome nervesystem.
Kuldeture, frysen
Man hører mest om hedeture og nattesved, men kulde kan for nogle kvinder absolut være en del af hele overgangen. Man kan opleve kuldeture, der varer minutter, timer, dage. Nogle kvinder oplever at fryse om dagen og svede om natten. Den indre termostat kan gå
i udu på forskellige måder for en tid. Frysen kan dog også være et symptom på fx lavt stofskifte.
Kilder:
Hot Flushes, Center for Menstrual Cycle and Ovulation Research.
Du kan holde styr på dine symptomer og sammenhænge. Får du det dårligere, når du har menstruation? Hjælper det at hvile? At dyrke motion? Brug skemaet til at få et overblik.