Stofskiftelidelser


                                       

  Lavt stofskifte  *   Hashimotos sygdom  *     Højt stofskifte       

                                                                                                                 


                                                              


Vores stofskifte påvirker alle vores celler og har stor betydning for vores helbred, vægt og hvordan vi har det, også psykisk. Stofskiftet reguleres via skjoldbruskkirtelen, som sidder forrest på halsen.


Forstyrrelser i stofskiftet rammer flest kvinder og ses ofte i forbindelse med hormonelle begivenheder i livet, som pubertet, børnefødsler, overgangsalder, men også f.eks. efter traumatiske begivenheder. F.eks. kan whiplashulykker udløse problemer med stofskiftet, men det er ikke almindeligt kendt.


De hyppigste stofskiftelidelser er autoimmune eller lavt stofskifte. Hos lægen behandles med stofskiftehormoner - der finde forskellige medicintyper.


Hvordan kan jeg hjælpe?

Som naturopath tænker jeg, hvordan jeg kan hjælpe med at få stofskiftet til at fungere bedre. F.eks. skal T4 hormonet omdannes til det aktive T3 hormon.  For min behandling er det væsentligt at vide, om man har en autoimmun stofskiftelidelse eller en underfungerende kirtel.


Årsager til problemer i stofskiftet kan være mange, fx:


 • Genetisk disponering.
 • Ubalancer i immunsystemet.
 • Autoimmun stofskiftesygdom.
 • Infektioner.
 • Problemer i fordøjelsen/leveren.
 • Stress/søvnbesvær
 • Mangler på diverse næringsstoffer.
 • Kemiske belastninger.

 

Kosten har stor betydning.

Hormonbalancen kan styrkes via kosten. Sund velafbalanceret kost er nødvendig. En ting, som f.eks. er meget vigtig for hormonbalancen er et stabilt blodsukker. Hvis man hele tiden spiser for mange hurtige kulhydrater, øger man insulinproduktionen og hvis det sker hele tiden, påvirkes de andre hormoner i kroppen.


De fleste har brug for at spise antiinflammatorisk. Kål i rå form i store mængder, kan forstyrre et lavt stofskifte - dog især ved jodmangel. Ved man hasimotos sygdom, kan gluten være problematisk af flere årsager og der kan være fødevareintolerancer.


Fordøjelsen

Det er vigtigt, at fordøjelsen har det godt. Mange har faktisk lav mavesyre og det giver problemer med optagelsen af forskellige næringsstoffer, især B12 vitaminet.


Leaky gut er også et problem for mange, især med hashimoto.  Tarmfloraen har betydning for vores hormonvelvære, faktisk aktiveres ca. 20% af T4 til T3 i tarmen.


Leveren

Den store kemiske fabrik i kroppen og særdeles vigtig for hormonerne. Her aktivers hormoner og der foregår afgiftning af hormoner. Hvis man lider af østrogendominans og har en dårlig østrogenafgiftning, kan det også påvirke stofskiftet fordi højt østrogen 'trykker' stofskiftet.


Inflammation

Inflammation i kroppen kan få cellernes stofskiftereceptorer til at fungere dårligt og så virker stofskiftehormonerne ikke som de skal.


Homocystein - B vitaminmangler

Forhøjet homocystein og mangler på særlige B vitaminer kan i nogle tilfælde ligge bag stofskifteproblemer. 


Jodmangel

Jod er helt essentielt for vores stofskifte og derfor må jodmangel ikke overses. Det måles i en døgnurinprøve, som jeg bestiller via Nordic Laboratories. Man kan læse om en jodtest, hvor man smører jod på huden - den er desværre ikke pålidelig.


En stribe vitaminer og mineraler spiller en vigtig rolle for stofskiftets funktion. 


Stress

Stress  har en negativ indflydelse på stofskiftet. Det er vigtigt at få hjælp til at få dem balanceret. Der er både livsstilsændringer, blodsukkerstabiliserende kost, vitaminer/mineraler vigtige.


Den bedste test af kortisol er Comprehensive Urinary Hormone Test (DUTCH test), som måler mere end på niveau og døgnvariation. Der måles også på en stribe andre markører.


Mange andre næringsstoffer er vigtige for at hjælpe - lige fra fiskeolie, selen, magnesium til f.eks.  mælkesyrebakterier.


Naturopatien råder også over urter, som er nyttige til at styrke eller regulere og der findes homøopatiske midler til stofskiftet samt andre naturlige ekstrakter.


             Kilder:

Datis Kharrazian ' Why Do I Still Have Thyroid SYmptoms? When My Lab Tests Are Normal.'

Richard Shames et al. 'Thyroid Mind Power'.

Is your thyroid gland letting you down? www.liverdoctor.com

Patrick Holford 'The Homocysteine Solution'.


      Via Nordic Laboratories har jeg mulighed for

       at bestille prøver af forskellig art, fx:


 • Jodprofiler.
 • Tpo antistoffer
 • Frit T3
 • Stofskifteprofiler eller enkeltprøver.
 • DNA test af deiodinase.' DIO2' - relevant ved problemer med konvertering af T4 til T3.
 • Test af binyrernes døgnrymte og metabolisme.
 • IPA analyse for leaky gut.
 • Også DNA Health testen er meget relevant, fordi den undersøger for genetiske variationer, som kan give problemer i stofskiftet. Der drejer sig om methylering,

                         afgiftning og inflammation.

 


                  Hormonerne spiller sammen


     Der skal være balance for, at vi har det godt.


     F.eks. i overgangsalderen kommer store

     ubalancer i kønshormonerne og det kan

     udløse  stofskiftesygdom, men kan også

     give midlertidige symptomer fra stofskiftet,

     fordi ændringerne i østrogen/progesteron-

     balancen påvirker stofskiftet.


     Ved kronisk stress, bliver andre hormoner       

     også  påvirket.