Charlotte Lillegaard Petersen

Registreret naturopath
Stofskiftelidelser


                                       

        Lavt stofskifte  *   Hashimotos sygdom  *     Højt stofskifte       

                                                                                                                 


                                                                    "Normale" stofskifteprøver, men stadig symptomer.   


Vores stofskifte påvirker alle vores celler og har stor betydning for vores helbred, vægt og hvordan vi har det, også psykisk. Stofskiftet reguleres via skjoldbruskkirtelen, som sidder forrest på halsen.


Forstyrrelser i stofskiftet rammer flest kvinder og ses ofte i forbindelse med hormonelle begivenheder i livet, som pubertet, børnefødsler, overgangsalder, men også f.eks. efter traumatiske begivenheder. F.eks. kan whiplashulykker

udløse problemer med stofskiftet, men det er ikke almindeligt kendt.


De hyppigste stofskiftelidelser er autoimmune eller lavt stofskifte. Hos lægen behandles med stofskiftehormoner - der finde forskellige medicintyper.


Disse sygdomme er ganske plagsomme og patienterne rammes på mange planer med mangeartede symptomer og man kan blive mere velfungerende ved at få styrket kroppens funktioner og optimeret kosten.


Klik her for at komme til symptomer på lavt stofskifte.


Hvordan kan jeg hjælpe?


Som naturopath tænker jeg, hvordan jeg kan hjælpe med at få stofskiftet til at fungere bedre. F.eks. skal T4 hormonet omdannes til det aktive T3 hormon. Det er ikke så heldigt, hvis hormonerne cirkulerer rundt i kroppen uden at kunne gøre deres arbejde. For min behandling er det væsentligt at vide, om man har en autoimmun stofskiftelidelse, for så er det immunforsvaret, der skal reguleres, så stofskiftet kan fungere bedre.Årsager til problemer i stofskiftet kan være mange, fx:


 • Genetisk disponering.
 • Ubalancer i immunsystemet.
 • Autoimmun stofskiftesygdom.
 • Infektioner.
 • Problemer i fordøjelsen/leveren.
 • Stress.
 • Mangler på diverse næringsstoffer.
 • Kemiske belastninger.

 

Bed om at få målt: TSH, frit T4, frit T3 og TPO antistoffer.


Kosten har stor betydning.


Hormonbalancen kan styrkes via kosten. Sund velafbalanceret kost er nødvendig. En ting, som f.eks. er meget vigtig for hormonbalancen er et stabilt blodsukker. Hvis man hele tiden spiser for mange hurtige kulhydrater, øger man insulinproduktionen og hvis det sker hele tiden, påvirkes de andre hormoner i kroppen.


De fleste har brug for at spise antiinflammatorisk. Kål i rå form i store mængder, kan forstyrre et lavt stofskifte - dog især ved jodmangel. Ved man hasimotos sygdom, kan gluten være problematisk af flere årsager og der kan være fødevareintolerancer.


Fordøjelsen


Det er vigtigt, at fordøjelsen har det godt. Mange har faktisk lav mavesyre og det giver problemer med optagelsen af forskellige næringsstoffer, især B12 vitaminet.


Leaky gut er også et problem for mange, især med hashimoto.  Tarmfloraen har betydning for vores hormonvelvære, faktisk aktiveres ca. 20% af T4 til T3 i tarmen.


Leveren


Den store kemiske fabrik i kroppen og særdeles vigtig for hormonerne. Her aktivers hormoner og der foregår afgiftning af hormoner. Hvis man lider af østrogendominans og har en dårlig østrogenafgiftning, kan det også påvirke stofskiftet fordi højt østrogen 'trykker' stofskiftet.


Inflammation


Inflammation i kroppen kan få cellernes stofskiftereceptorer til at fungere dårligt og så virker stofskiftehormonerne ikke som de skal.


Homocystein - B vitaminmangler


Forhøjet homocystein og mangler på særlige B vitaminer kan i nogle tilfælde ligge bag stofskifteproblemer og det kan man rette op på. Men det kræver individuelle løsninger og jeg benytter i nogle tilfælde DNA prøver, hvor man får undersøgt hvorledes methyleringsprocesserne foregår. 20-40% har genetiske mutationer, der gør, at man har methyleringsproblemer. Det er basale processer, der foregår konstant i kroppen, når mange forskellige processer skal ske. Nogle mennesker har brug for særlige former for aktiverede B vitaminer, f.eks. methlyfolat og methylcobalamin (letoptageligt B12).


Jodmangel


Jod er helt essentielt for vores stofskifte og derfor må jodmangel ikke overses. Det måles i en døgnurinprøve, som jeg bestiller via Nordic Laboratories. Man kan læse om en jodtest, hvor man smører jod på huden - den er desværre ikke pålidelig.


Jernmangel er et problem


Få målt et helt 'jern-panel', som minimum blodprocent, jern og ferritin, som er vores depotjern. 


D vitamin   


D vitamin er egentligt et hormonlignende stof og det er vigtigt at få undersøgt, så man ligger pænt i niveau.


En stribe andre vitaminer og mineraler spiller en vigtig rolle for stofskiftets funktion. Her har jeg bare nævnt nogle.


Stress og 'trætte' binyrer


Stress og binyrer, som har været eller er på overarbejde, har en negativ indflydelse på stofskiftet. Det er vigtigt at få hjælp til at få dem balanceret. Der er både livsstilsændringer, blodsukkerstabiliserende kost, vitaminer/mineraler vigtige, men man kan også støtte binyrerne direkte med urter er homøopati.


Den bedste test er Comprehensive Urinary Hormone Test (DUTCH test), som måler mere en på niveau og døgnvariation. Der måles også på metabolitter.


Homøopati


Der findes en lang række homøopatiske remedier, som kan hjælpe. Fx ved brug for direkte hjælp til at få skjoldbruskkirtelen i bedre balance, måske har man brug for homøopatisk T4 eller homøopatisk T3. Der findes mange muligheder og det afhænger helt af den enkeltes situation, hvad jeg anbefaler.


Andre nyttige tilskud


Mange andre næringsstoffer er vigtige for at hjælpe - lige fra fiskeolie, selen, magnesium til f.eks.  mælkesyrebakterier.


Naturopatien råder også over urter, som er nyttige til at styrke eller regulere og der findes homøopatiske midler til stofskiftet samt andre naturlige ekstrakter.


       Kilder:

Datis Kharrazian ' Why Do I Still Have Thyroid SYmptoms? When My Lab Tests Are Normal.'

Richard Shames et al. 'Thyroid Mind Power'.

Is your thyroid gland letting you down? www.liverdoctor.com

Patrick Holford 'The Homocysteine Solution'.


 


                  Hormonerne spiller sammen


     Der skal være balance for, at vi har det godt.


     F.eks. i overgangsalderen kommer store

     ubalancer i kønshormonerne og det kan

     udløse  stofskiftesygdom, men kan også

     give midlertidige symptomer fra stofskiftet,

     fordi ændringerne i østrogen/progesteron-

     balancen påvirker stofskiftet.


     Ved kronisk stress, bliver andre hormoner også 

     påvirket.    


   

   

      Via Nordic Laboratories har jeg mulighed for

       at bestille prøver af forskellig art:


 • Jodprofiler.
 • Stofskifteprofiler eller enkeltprøver.
 • DNA test af deiodinase.' DIO2' - relevant ved problemer med konvertering af T4 til T3.
 • Test af binyrernes døgnrymte og metabolisme.
 • IPA analyse for leaky gut.
 • Også DNA Health testen er meget relevant, fordi den undersøger for genetiske variationer, som kan give problemer i stofskiftet. Der drejer sig om methylering,

            afgiftning og inflammation.