Charlotte Lillegaard Petersen

Registreret naturopath

Download symptomskema


Du kan holde styr på dine symptomer og sammenhænge. Får du det dårligere, når du har menstruation? Hjælper det at hvile? At dyrke motion? Brug skemaet til at få et overblik.Læs mine artikler om klimakteriet:


'Er du blevet ramt af overgangsfasen?' ,  østrogen.dk


Og samme artikel ligger på TV2

'Lige så slem som overgangsalderen: Så ung er du, når overgangsfasen rammer.'


'Ramt af østrogenstormen?',  TOO MUCH MAG


Læs om:


Tips til overgangsaldren, kost/kosttilskud

Overgangsalderen - andre medspillere

Hedeture

Progesteron og overgangsalder

Stofskifteproblematikker

Stress/binyretræthed

Antiinflammatorisk kost

Depression - andre årsager end psykiske

Fordøjelsesproblemer

Lav mavesyre


           Overgangsalderen

 

Klimakteriet - en overgang på godt og ondt.Her på sitet kan du læse om symptomer, den hormonelle overgang,  årsager/sammenhænge, kost, kosttilskud, tips m.m. Her finder du også et skema, som kan være nyttigt til at holde styr på generne.


Nogle kvinder kan opleve de mærkeligste symptomer 5 – 10 år før menstruationen ophører og overgangsalderen derefter indtræder. Lige fra angst, udbrændthed, svimmelhed, stress, smerter, træthed, hovedpine m.m. Ikke alle har hedeture, som jo er det mest kendte symptom.


Læs om symptomer.


Der kan være tale om symptomer, som man normal ikke forbinder med overgangsalderen og som man ikke er forberedt på, eller kan få nogen særlig hjælp til.


Perioden op til overgangsalderen kaldes peri-menopausen og mange kvinder føler sig totalt overladt til sig selv. Den periode kan være slem og der være store hormonelle svingninger og ubalancer.


Det er naturligvis vigtigt at søge læge, hvis man får symptomer. Mange af denne alders symptomer kan stamme fra andre ting. Det kan være en sovepude at feje al dårligdom i denne livsfase ind under det gulvtæppe, der hedder klimakteriet. Men hormonelle ubalancer kan føles ganske voldsomme og så kan det virke provokerende at læse i dameblade, at man skal tage overgangsalderen med et smil. Det kan de kvinder ikke, der er nede at bide i gulvtæppet.


Bed om at blive grundigt undersøgt hos lægen og naturligvis få tjekket hormonerne, men det er også klogt at få taget flere prøver, hvis du har mange symptomer i din overgangsalder, det er bl.a.:


D vitamin, B12 vitamin, folat, jern + ferritin (depotjern) og stofskiftet: TSH, frit T4, frit T3, TPO antistoffer.  Mange symptomer kan stamme herfra.


Hos lægen

Typisk går man går til lægen i årene op til overgangsalderen og får at vide, at alt er

normalt. Det, der undersøges i den forbindelse er typisk hormonet FSH, som stiger i

selve overgangsalderen, når æggestokkene begynder at gå i stå. Men østrogen svinger op og ned  og kan faktisk være højt i årene op til selve overgangsalderen. Det kan give symptomer, men det måler de ikke og anerkender det ikke som et problem.Nyt syn på peri-menopausen - årene op til selve overgangsalderen


Det udbredte syn på klimakteriet er, at det udelukkende handler om, at østrogenet falder og, at det er det, som giver en del kvinder ubehagelige symptomer som svedeture, tørre slimhinder, hjertebanken, hovedpine, humørsvingninger, søvnløshed m.m. Men især i engelsksprogede lande er der ved at brede sig et ganske nyt og anderledes syn på årene op til overgangsalderen.  Nemlig, at perioden op til overgangsalderen kan være præget

af østrogendominans. Østrogen svinger op og ned, mens progesteronniveauet allerede er blevet lavt. Ude til højre er der links til mine artikler om årene op til overgangsalderen.


Nogle kvinder har endda meget høje østrogenniveauer i årene op til overgangsalderen,

før det daler i selve overgangsalderen. Højt østrogen kan endvidere trykke stofskiftet, immunforsvaret og give en ekstra følelse af stress. Ubalancerne bliver f.eks. forværret, hvis man har en sløv østrogenafgiftning, forstoppelse, stressende livsstil og en

uhensigtsmæssig kost.