Gurkemeje       



Et velsmagende krydderi, kendt som ingrediens i karry.


Det har en række sunde egenskaber. F. eks. betændelseshæmmende, smertestillende, fordøjelsesfremmende, antibakteriel og antiviral, anticancer og flere endnu.


Man har forsket i gurkemejes medicinske egenskaber. Man kan læse mere om det og om forskning på University of Maryland Medical Center under 'Turmeric'.




Gurkemejepasta/pesto, efter ayur vedisk opskrift.


½ kop vand, gerne renset vand

¼ kop gurkemejepulver - eller brug frisk økologisk gurkemeje

1 tsk kværnet sort peber

1 tsk olie, fx. olivenolie eller kokosolie


Kom gurkemejen i en kasserolle med halvdelen af vandet. Varm langsomt op under omrøring. Hav gerne et forklæde på, da gurkemeje farver og pletter temmelig meget.


Hæld langsomt resten af vandet i ad flere omgange og lad det koge stille og roligt i 7-10 minutter. Tilsæt sort peber.


Rør hele tiden i blanding.


Tilsæt 1 tsk olie  til sidst og rør godt rundt.


Opvarmning og sort peber øger curcuminen, som er det aktive indholdsstof i gurkemejen, som vi gerne vil have effekt af. Man tilsætter olie for at gøre gurkemejen mere letoptagelig.

      Hæld blandingen i en et skoldet syltetøjsglas og sæt det i køleskabet efter afkøling.


Spis 1 tsk. eller mere dagligt. Blandingen skulle kunne holde sig i køleskab 1 uges tid eller lidt mere.


Man kan spise den på varm og kold mad. Røre den i en dressing, bruge den til at krydre aftensmaden eller røre den i yoghurt eller en smoothie. Man kan også tilsætte andet krydderi, hvis man har lyst til en ny smagsvariant, fx ingefær, chili

eller hvad man har lyst til.


Kontraindikationer


Ekstra høj dosering bør ikke tages af patienter, der indtager medicin, som  virker hæmmende på blodpladesammenklumpningen eller kvinder, der planlægger graviditet eller er gravide. Den er galdestimulerende man bør være forsigtig med indtagelsen ved akutte galdeblæresygdomme med galdesten.